PRAHA: 735 208 208
HRADEC KRÁLOVÉ: 601 031 031
CHCI DAROVAT PLAZMU, JSEM:
PRVODÁRCEPRAVIDELNÝ DÁRCE

Vhodná a nevhodná strava pro dárce

Strava vhodná 24 hodin před odběrem plazmy

– pečivo tmavé i bílé, chléb 
– marmeláda, med 
– mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (do 1,5%) –  jogurty,  nízkotučné    sýry, tvaroh,  podmáslí, tvarůžky, 
– libová šunka s vysokým podílem masa 
– maso libové – telecí, hovězí, vepřové, králík, zvěřina, krůta, kuře bez kůže 
– ryby – rybí filé (ne smažené) 
– vaječný bílek, šmakoun 
– polévky – netučné masové vývary, zeleninové a luštěninové – bez jíšky 
– luštěniny – hrách, fazole, čočka – bez jíšky 
– brambory, těstoviny, rýže, knedlíky, kroupy 
– zelenina, ovoce – všechny druhy – syrové, vařené, dušené 
– ovocné knedlíky bez másla 
– ovesné vločky, müsli tyčinky bez polevy 
– nápoje – čistá voda bez bublinek, minerálky, šťáva, džusy

Upozornění:

Před odběrem:
– 24 hodin před odběrem pijte dostatek tekutin, především čistou vodu bez bublinek
– k odběru nechoďte nalačno, dietně snídejte
– ráno nejezte nic tučného 
– jídla konzumujte v přiměřeném množství 
– vhodná úprava stravy – vaření, dušení, pečení, grilování bez tuku
– rostlinné tuky používejte jen omezeně 
– celozrnné pečivo jezte bez semínek (ta nejsou vhodná, protože jsou tučná) 
– před odběrem nekuřte 

Po odběru:
– fyzicky odpočívejte 48 hodin
– pijte dostatek tekutin, především čistou vodu bez bublinek
– vpich ponechejte sterilně krytý 12 hodin po odběru (vpich=brána vstupu infekce)

Strava nevhodná 24 hodin před odběrem plazmy

– živočišné tuky – máslo, pomazánkové máslo, sádlo, majonéza, šlehačka, smetana,
– majonézové saláty (ani rybí) 
– tučné mléčné výrobky 
– mléko a jogurty nad 1,5% tuku, kefír, zakysaná smetana 
– sýry (lučina, gouda, ementál, hermelín …) 
– maso – tučné vepřové, krkovice, bůček, jehněčí, skopové, husa, kachna, vnitřnosti (játra, ledvinky) 
– mleté maso (sekaná, karbanátky) 
– ryby – losos, tuňák, makrela, úhoř, sardinky, kaviár, zavináče, uzené ryby 
– uzeniny – trvanlivé salámy, uzené maso, slanina, klobásy, párky (ani dietní!) 
– jitrnice, tlačenka, jelita, prejt, škvarky 
– paštika, mozeček, jazyk 
– žloutky 
– sója 
– polévky – zahuštěné jíškou nebo smetanou, polévky ze sáčku (ani instantní) 
– omáčky – zahuštěné jíškou nebo smetanou (svíčková, segedínský guláš) 
– smažené pokrmy – řízky, ryby, smažený sýr, hranolky, krokety, koblihy, smažená zelenina 
– ořechy, burské oříšky, semínka, pistácie, kešu, čipsy
– tučná těsta – lístkové (taštičky, šátečky, koláče, záviny)
– croissanty, sušenky, oplatky, máslové a žloutkové krémy 
– nutella, čokoláda, kokos, mák 
– smetanové zmrzliny 
– alkohol, káva

Upozornění:

– rostlinné tuky a oleje a mořské ryby jsou vhodné při dietách pro obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin, nejsou však vhodné před darováním krve a plazmy
– neužívejte tablety – omega 3 mastné kyseliny 
– vyvarujte se nadměrné fyzické zátěže

NAPIŠTE NÁM